Vi behøves måske ikke lave tøj til den samme målgruppe hver gang.

Måske har du også læst om tøjbranchen som laver tøj til den samme lille målgruppe igen og igen.

Det er rigtig frusterende for alle dem som ikke tilhøre denne målgruppe, hvilket er rigtig mange.

51% af kvinder og mænd mellem 16-43 år kan ikke finde tøj som passer dem.

Tænk hvor mange der går derude og mangler tøj, som de rent faktisk føler sig godt tilpas i.

Mange konkluderer også ud fra dette, at der er noget galt med deres krop i stedet for tøjet, siden de ikke kan passe det.

Siden vi gik fra skræddersyet og hjemmesyet tøj til stangvarer er det gået ned af bakke. Vi producerer alt for meget tøj som bliver brugt alt for lidt og det skaber forhøjet forurening.

Det er bedst ikke at købe nyt tøj, og bruge det vi har hjemme i skabet, hvilket er lettere sagt end gjort.

Vi kan kombinere tøjet på nye måder, og vi kan få tilrettet tøj som ikke sidder så godt på os hos en skrædder.

Vi kan reparer vores tøj, når det går i stykker i stedet for at smide ud.

Vi kan sælge vores gamle tøj eller forære det til genbrug.

Hvorfor laver tøjbranchen så tøj til den samme målgruppe?

Tøjbranchen vil gerne sælge illusionen om, at vi alle kan ligne den unge spinkle målgruppe, fordi det er der penge i. Det er der prægtigs i, og det er den illusion forbrugeren gerne vil købe.

Der er en ubevidst opfattelse af at dem der tilhører denne gruppe er mere succesfulde mener blandt andet journalist og tidligere model Alberte Clement Meldal, der er aktuel med bogen ’Vægtløs – hvordan jeg stoppede krigen mod min krop.

Et dilemma er også at vi ofte ikke vil betale for at få tilrettet vores tøj eller vi der repareret. Vi har vænnes os til at bare købe noget nyt.

Det er blevet så billigt at købe tøj efter at vi flyttede produktionen ud af landet i 1960erne.

Derfor er det blevet lettere og billigere at smide tøjet ud, når det er i stykker end at få det det repareret og mange kan ikke længere selv reparer tøjet som førhen hvor kvinder lærte det hjemme eller i skolen

Frederik Larsen fra PH.D.-STIPENDIAT fra CBS, som har forsket i reparations kultur, skønner af kun halvdelen af os kan sy en knap i.

Udgivet af

Alstrup Pattern

Jeg har arbejdet i tøjbranchen siden 2003, hvor jeg fik mit første job. Siden har jeg set mange tøjvirksomheder indefra, som alle har givet mig den årelange erfaring både indenfor børne, dame og herretøj, som jeg står med i dag. Det sjove er at jeg er stadig varm på mit fag og håndværk. Jeg bor i Jægerspris med min mand, datter og og søn.